woensdag 29 februari 2012

WO: zeeklassen: Vissen

De vissen raken op
Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. In die tijd was de zee nog erg visrijk, maar dat is tegenwoordig niet meer overal ter wereld hetzelfde.


De zee is van de vissen
Een vis hoort in het water. Sommige vissen leven in zoet water, zoals de karper of de snoek. Andere houden juist van zout water uit de zee, zoals haring, garnalen en haaien.


Kleine diertjes en plantjes in de zee
Walvissen en andere zeedieren zijn er gek op: plankton. Het is eigenlijk niet meer dan allerlei kleine diertjes en plantjes. Maar plankton is wel heel belangrijk.


Spookkreeftjes bestaan echt
In zee leven grote aantallen kleine planktondiertjes. Ze zijn vaak goed gecamoufleerd omdat ze bijna helemaal doorzichtig zijn. Planktondiertjes eten nog kleinere planktonplantjes. Die vormen het begin van de voedselketen in zee. Veel vissen leven van plankton.


De rog
De rog zweeft haast door de zee. Sommige roggen kunnen wel 7 meter breed worden! Een bijzondere vis dus.


Een weekdier met 8 armen
De octopus behoort tot de inktvisachtigen. Een octopus is geen vis, maar een weekdier. Met zijn 8 armen en geheime wapen struint hij over de bodem van de zee.


Verstoppertje spelen in het dierenrijk
Een zeekat is een inktvissoort, die in de Noordzee voorkomt. De huid van de zeekat kan van kleur veranderen. Daardoor kan het dier zich camoufleren of juist erg opvallen. Als er gevaar dreigt, spuit de zeekat een wolk donkere kleurstof in het water. Vijanden zien dan niet waar hun prooi is gebleven.


Een zeekat vangt geen muisjes
De zeekat is een inktvissoort, die in de Noordzee voorkomt. Hij heeft 8 korte en 2 lange vangarmen. Op de armen zitten rijen zuignapjes. De lange vangarmen kunnen bliksemsnel worden gestrekt om een prooidier te pakken. Zeekatten hebben geen tanden, maar iets wat op een snavel lijkt.


Een van de oudste diersoorten op aarde
Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden maakte met zijn schip de Beagle. Een wetenschapper ontmoet onder water een van de oudste diersoorten op aarde. De zeeschildpad!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten