vrijdag 30 maart 2012

Werkbundel Pasen

De blanco werkbundel.

De oplossingen.

dinsdag 6 maart 2012

VGC speelpleinen

Vanaf 1 maart 2012 kunnen ouders zich inschrijven voor de VGC-speelpleinen. Alle praktische informatie hierover (locaties, periodes, inschrijvingen,…) bevindt zich in de ouderbrochure die u spoedig op de school zal ontvangen. De ouderbrochure (en de bijbehorende inlichtingen- en inschrijffiche) is reeds te downloaden via http://speelpleinen.vgc.be. Ouders die deelnamen aan de speelpleinen in 2011, ontvingen thuis reeds een brochure. Ouders die nog niet eerder deelnamen, kunnen zich op deze manier reeds inschrijven.

Vanaf dit jaar is de wijze van inschrijven gewijzigd!

  • Inschrijven gebeurt door het invullen van de inlichtingenfiche (gegevens gezin) én de inschrijffiche (speelplein + dagen van deelname).
  • Inschrijven kan tot wanneer het maximum aantal toegelaten ingeschreven kinderen per speelplein bereikt is.
Indien u nog vragen heeft, kan u ons contacteren via speelpleinen@vgc.be of telefonisch via 02/563.05.80.

Downloads:

- brochure VGC Speelpleinen 2012 (pdf, 2,5 MB)
- inlichtingenfiche en medische fiche (pdf)
- inschrijffiche paasspeelpleinen 2012 (doc)

Om uw kind in te schrijven stuurt u de 3 ingevulde fiches naar:
VGC Jeugddienst - team speelpleinen, Emile Jaqmainlaan 135, 1000 Brussel
of naar speelpleinen@vgc.be

maandag 5 maart 2012

WO: Zeeklassen: De Vikingen

Noormannen in West-Europa
De Vikingen staan bekend als geweldige vechters. Waarom was dit zo belangrijk voor de Vikingen?


Avonturiers uit het noorden
De Vikingen hebben een groot deel van de wereld overgevaren. Waarom eigenlijk?

vrijdag 2 maart 2012

WO: Zeeklassen: Vogels

Een bezoek aan een meewenkolonie.
In de duinen broeden de meeuwen op hun eieren. Meeuwen eten graag vis en mosseltjes uit de zee. Ze hebben hun restaurant altijd vlakbij dus. En die harde stukjes mossel, die braken ze gewoon weer uit.


Meeuwenjong zonder hoogtevrees
Drieteenmeeuwen broeden op richels van steile rotsen langs de kust van de Noordzee. Hun nest is dieper dan dat van andere meeuwen en voorkomt zo dat de eieren per ongeluk in zee rollen. Vanwege het gevaar omlaag te vallen gedragen jonge drieteenmeeuwen zich erg rustig. Na het broedseizoen kunnen de jonge meeuwen voor zichzelf zorgen.


Elk landschap trekt zijn eigen vogels aan.
Dicht bij elkaar vind je in ons land veel soorten biotopen. En gelukkig maar, daardoor hebben we ook veel verschillende soorten vogels! Jammer genoeg worden die gebieden bedreigd door oprukkende industie, steden die uitdijen en door verdroging. gelukkig zijn er ook biotopen waar we met elkaar heel goed voor zorgen, zoals de Waddenzee!



donderdag 1 maart 2012

WO: Zeeklassen: Zoogdieren

Tuimel je mee?
De tuimelaardolfijn is de meest bekende dolfijn. Als je naar dit clipje kijkt, kom je er van alles over te weten.


Hoe dolfijnen leven in het Dolfinarium
Een paar kinderen bezoeken het Dolfinarium in Harderwijk. De dolfijnenverzorger beantwoordt hun vragen: Wat eten dolfijnen? Waarom zijn ze zo glad? Hoe oud kunnen ze worden? Vinden ze het leuk om kunstjes te doen? Gaan ze ook nog een keer terug naar zee?


Een soort walvis
In de Noordzee komen walvissen voor zoals de bruinvis. Eigenlijk is de bruinvis geen vis, maar een zoogdier.


De grootste zoogdieren van de zee
Het schip de Stad Amsterdam heeft acht maanden lang een bijzondere reis gemaakt. Dit was dezelfde reis als Charles Darwin lang geleden ook maakte. Onderweg zien ze gigantische zeezoogdieren. Er zijn 2 soorten walvissen: baleinwalvissen en tandwalvissen.


Wat een acrobaten!
Zeeleeuwen zijn heel goed in kunstjes doen! Heb jij ze weleens goed bekeken?


Een bejaardentehuis voor zeehonden! En een wasmachine voor olievogels?
In de zeehondenopvang wonen zeehonden die te oud of te ziek zijn om weer terug te gaan naar de Waddenzee. Het is een soort bejaardentehuis!


Supermelk doet groeien
Weddellzeehonden worden op het pakijs van het Zuidpoolgebied geboren. Het kost de moeder veel energie om zo'n groot jong te werpen. Elke moeder krijgt maar één jong, dat vette moedermelk te drinken krijgt. Het jong leert wat een wak is en hoe dat open gehouden moet worden.


Een baby op het ijs
Weddelzeehonden worden op het pakijs in het zuidpoolgebied geboren. De moeder perst het grote jong met moeite naar buiten. Na de geboorte zitten de vruchtvliezen nog om het jong. Knuffelen en spelen is voor een zeehondenbaby belangrijk